Jak skutecznie blokować ruch:)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sew1981
    RS
    S_OCP MemberModeratoRS
    • 2009
    • 10918
    • Fiat

Enriquez, "Nie mniej jednak, nie wiedzieć czemu panowie motocykliści tego nie robią tylko jadą sobie swoim tempem"
    dam ci prostą odpowiedź na ten dylemat:
    Poczatkowo Tobie może się dzięki temu wydawało, że oni miękną sprzętowo (bo tak zinterpretowałem Twe pierwsze posty o tym jak ich łykasz np. na bahnie ponad złoty sześć dziesiąt itp)
    Ale na szczęście chyba zaczynasz swój błąd interpretacyjny takiej sytuacji i widzisz to jak my powoli coraz bardziej, czyli ,że kierownik motoru nie widzi w Twojej maszynie godnej do racingu konkurencji. :wink:
    To tak jak Ty byś bił swoim SII mniej więcej Seicento 900.
    w tym offtopowym temacie dodam swoje, raz na trasce pogoniłem za jakimś starszawym motorkiem na którym jechał prowincjonalny scigant, wyprzedziłem go i parę wozów, kierownik ostro przygrzewał, podgonił do mnie, trochę powyprzedzaliśmy wozów. Nie był to żaden nowy ścigacz, raczej jakiś naked bike 400-500 seta z lat 90 tych jeszcze, powyżej 130 oczywiście mu zjechałem i mnie wyprzedził, nie jakoś oszałamiająco (mniej więcej jak by mnie wyprzedził 40-50 koni mocniejszy wóz wagi mojego), ale podziękował uniesionym kciukiem do góry (co przyjąłem też, że nawet nieźle to moje pudło się odpycha) i pognał dalej między wozami, ja odpuściłem oczywiście. Do nowych 500-600 i powyżej w ogóle nawet nie ma co startować naszymi bolidami :P

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

KAMILPOLSKA, A asfalt dalej zwijaja u Was na noc przez wakacje :?: :twisted:
      Spritmonitor.de

Komentarz

• r2r
        RS
        • 2008
        • 4721
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zielona Góra, jej rondo i szkoła jazdy ichniejszych drajwerów zaczyna się chyba cieszyć złą sławą w necie na dobre :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Kolejny debil z bezmózgowiem. Brak słów. Facet z Passata widzi sytuację i chce wpuścić tego debila, ale debil nie wjeżdża. Ja naprawdę się zastanawiam, o uj takim ludziom w życiu chodzi. Po kiego grzyba takie fiut wsiada do auta, bo chyba nie po to żeby dojechać tam gdzie się wybiera. Napewno nie po to.
        Artur

Komentarz

• Prekompilator
          Rider
          • 2013
          • 420

Zamieszczone przez Alonzo_
          Zeby tak każdy umiał jeździć na suwaka i była kultura to byłaby..... kultura. Ale u nas osioł za osłem sie wpycha na przód, na żyletki, pod samą barierkę.
          Niestety, ale to zupełnie nie twoja sprawa. Możesz go nie wpuszczać na swój pas - ale nie masz prawa go blokować gdy przed sobą masz pusty pas.

Zawsze podczas jazdy mam włączony rejestrator trasy - do tej pory nagrałem w tego typu sytuacjach tylko jak mnie tępy burak nie chciał wpuścić na swój pas (ok, ma prawo) i jak płynnie omijam kilkaset metrów korka i przed zwężką zmieniam pas. Ale jak zdarzy się że ktoś będzie mnie blokował, idę z nagraniem na policję - tam niewydarzony szeryf będzie mógł przedstawiać swoje racje. Życzę powodzenia.

[ Dodano: Pon 24 Cze, 13 14:03 ]
          Zamieszczone przez beaviso
          Dodam jeszcze, że podówczas Skoda miała blachy firmowe "WW", a od czasu zmiany na lokalne "GD" jeździ mi się w podobnych sytuacjach łatwiej.
          W Gdańsku faktycznie panuje buractwo wobec blach na "W" - nie wiem jak w stosunku do innych. W drugą stronę (w W-wie wobec innych blach) tego zjawiska nie ma.

Komentarz

• KAMILPOLSKA
            Classic
            • 2012
            • 39
            • Octavia II (1Z3)
            • CHGA 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Maicroft
            KAMILPOLSKA, A asfalt dalej zwijaja u Was na noc przez wakacje
            Dalej to samo, ale już widać małą poprawę

Komentarz

• b707
              L&K
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1272

Zamieszczone przez r2r
              Zielona Góra, jej rondo i szkoła jazdy ichniejszych drajwerów zaczyna się chyba cieszyć złą sławą w necie na dobre :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Kolejny debil z bezmózgowiem. Brak słów. Facet z Passata widzi sytuację i chce wpuścić tego debila, ale debil nie wjeżdża. Ja naprawdę się zastanawiam, o uj takim ludziom w życiu chodzi. Po kiego grzyba takie fiut wsiada do auta, bo chyba nie po to żeby dojechać tam gdzie się wybiera. Napewno nie po to.
              Ciężko to ocenić... bo mi to raczej wygląda próbę upłynnienia ruchu.

Jazda na suwak jak wiemy służy do upłynniania ruchu i pozwala na "zmagazynowanie" większej ilości aut przed zwężeniem.

Jednak metoda na suwak ma jedną wadę. Otóż gdy na prawym pasie znajdzie się kilka wolniej ruszających pojazdów, które będą spowalniał ruch na prawym pasie to bardzo szybko dojdzie do efektu że prawy pas w zasadzie stoi, a lewy jedzie.

Natomiast gdy dwa samochody na czele peletonu jadąc do zwężki mają identyczną i rozsądną prędkość, a kierowcy jadący za nimi będą potrafili jechać płynnie i potem kulturalnie włączyć się na suwak to ruch się upłynni.

Swego czasu sporo takich zabiegów widziałem na remontowanej 7ce gdzie jadący prawym pasem w zasadzie stali bo gdy przed jakąś ciężarówka robiła się luka to od razu znalazł się ktoś z lewego kto ją wypełniał. Jadący daleko z tyłu zaczynali ze stojącego prawego wjeżdżać na lewy, ruch się zaburzał, tracił płynność i nagle wszystko stawało lub wlokło się z taką prędkością, że moi znajomi spokojnie szli na spacerek, na papieroska i czekali kawałek dalej aż dojadę. Potem znalazło się gdzieś na czele dwóch "buraków" co zaczęli blokować drogę w sposób podobny jak na filmie i wszystko zaczęło jakoś jechać do przodu i do zwężki.

Wiadomo z punktu widzenia jadących lewym pasem taka sytuacja jest ok. Ale tym na prawym już tak wesoło nie jest... natomiast przeskakiwanie s prawego na lewy przed zwężką IMHO w żaden sposób ruchu nie upłynni.
              pzdr
              Adam

Komentarz

• westwi78
                RS
                • 2008
                • 2940

Zamieszczone przez b707
                bo mi to raczej wygląda próbę upłynnienia ruchu.
                kto ten ruch niby chciał upłynniać?

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

b707, za chuja nie wytłumaczysz kierowcom zasady jazdy na suwak i korzyści jakie niesie takie rozwiązanie, słusznie zauważyłeś że gdy ciężarówka na prawym pasie wolno się zbiera to buraki z lewego wpierdalają się w ilości kilku sztuk na raz, domyslam się że stąd się bierze wqrwienie tirowców stojących na prawym pasie i przez to blokują lewy co by takie buraki sie nie wbijały :!:
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• adi747
                    L&K
                    • 2008
                    • 1138

tak piramida dokładnie z tąd sie bierze ich wqurwienie i jeszcze jest pare innych przykładów dlaczego robią tak a nie inaczej ale nie będe o nich pisał bo będzie ze ich bronie i uj wie co jeszcze ktoś wymyśli byle postawić na swoim
                    http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                    była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
                    2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
                    JEST
                    megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
                    octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
                    octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• r2r
                      RS
                      • 2008
                      • 4721
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez westwi78
                      Zamieszczone przez b707
                      Mi w głowie miga to samo pytanie?
                      Gość z Merca zachowuje gorzej niż baba na drodze. Nie jedzie, stoi, potem chyba na ćwierć-sprzęgle "niby" rusza, ale nie jest pewny czy chce wogóle ruszać, czy nadal stać. Taki gość w korku to zakała.
                      Bardziej skłaniałbym się do tego że Passat widząc tego niezdecydowanego oflima w Mercu, zdecydował się go wpuścić przed siebie, ale widząc niezdecydowanie i rekację taką jak brak reakcji, dał sobie siana, a miernota w Mercedesie została na swoim pasie sama nie wiedząc co dalej robić.

PS: Nie odnoszę się wogóle do komentarzy pani kamerującej zajście. Nie bronię, nie popieram, ale widzę już maksymalne wqurwienie w głosie i poniekąd się nie dziwię.

Gość z Mercedesa = typowa polska cebula :foch:
                      Artur

Komentarz

• Prekompilator
                        Rider
                        • 2013
                        • 420

Zamieszczone przez piramida
                        słusznie zauważyłeś że gdy ciężarówka na prawym pasie wolno się zbiera to buraki z lewego wpierdalają się w ilości kilku sztuk na raz, domyslam się że stąd się bierze wqrwienie tirowców stojących na prawym pasie i przez to blokują lewy co by takie buraki sie nie wbijały :!:
                        Głupszego tłumaczenia jeszcze nie widziałem. Równie dobrze mogę tłumaczyć że przed górką wyhamowuję TIRa żeby się rozpędzał 5 minut, bo muszę zjechać na siku a nie chcę żeby przez ten czas mnie wyprzedził i jechał przede mną.

Komentarz

• likoss
                          Elegance
                          • 2010
                          • 753
                          • Superb II combi (3T5)

pewnych zachowan na drodze nie rozumiem nigdy sam czegos takiego jak na filmiku nie robilem irytuje sie tylko jak 3 sekundy na swiatlach stoje a z tylu jakas pierdola trabii lub na pomaranczu mi wskakiwac kaze to wtedy potrafie chwile zwolnic ale nigdy nie blokuje bo i po co? A debili jest pelno kazdemu siewydaje ze mistrzem kierownicy jest.
                          a jesli chodzi o tzw "helmutow" na polskich drogach to koledzy ja tez mam niemieckie blachy i jak jade lewym i widze ze ktos pedzi za mna to zjezdzam a w niemczech jest podobnie tylko ze czesto na lewy wciskaja sie pierdoly niedzielne....
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
                          http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/

Komentarz

• piramida
                            RS
                            • 2009
                            • 12222
                            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Prekompilator
                            słusznie zauważyłeś że gdy ciężarówka na prawym pasie wolno się zbiera to buraki z lewego wpierdalają się w ilości kilku sztuk na raz, domyslam się że stąd się bierze wqrwienie tirowców stojących na prawym pasie i przez to blokują lewy co by takie buraki sie nie wbijały :!:
                            Głupszego tłumaczenia jeszcze nie widziałem. Równie dobrze mogę tłumaczyć że przed górką wyhamowuję TIRa żeby się rozpędzał 5 minut, bo muszę zjechać na siku a nie chcę żeby przez ten czas mnie wyprzedził i jechał przede mną.
                            to nie tłumaczenie, to fakty :wink:

Jeden taki cwaniaczek wyprzedził tira zaraz przed zwężką z tym że jak zobaczył fotoradar to po heblach a tir mu bęc w dupsko, jakoś nikomu osobówki nie było żal tak więc jak będziesz chcieć się odlać zaraz przed tirem to weź to pod uwagę :lol:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• adi747
                              L&K
                              • 2008
                              • 1138

a mało to takich przypadków?? ze gość wali lewym osobówką wyprzedza zestaw i widzi o kur.a CPN zjeżdzam ale nie jest na tyle mądry zeby przelecieć oba pasy i hamować na skręcającym na npn, nie jest też na tyle mądry żeby: wyprzedzić wcześniej, nie wyprzedzać i filować cpn skoro che sie zatrzymać, zjechac na inny.
                              Wybiera opcje wpierda.am sie na prawy hebel a co niech za mną hamuje a potem jak go wyhamuje zjeżdza na cpn OT cała historia, takim gosciom ktoś notorycznie powinien parkować w dupie bo 15min doi kolejnej stacji go nie zbawi.

ALE żeby zrozumieć 80proc kierowców w osobówkach musiało by pojeżdzić zestawami minimum pół roku żeby wiedzieć co i jak, ale najlepiej jest być zielonym w temacie a wymądzać sie na forach jaki to nie jest AS to jest w tym kraju wkurw$&ce w innych krajach zachodnich tego nie ma.
                              JEST
                              octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• Prekompilator
                                Rider
                                • 2013
                                • 420

@adi, @piramida
                                Nie piszę o hamowaniu przed TIRem, tylko o tym, że tłumaczenie dlaczego TIRy blokują pas, wcale ich nie usprawiedliwia.
                                Zresztą osobiście nigdy nie widziałem żeby ktoś na zwężce zajechał drogę TIRowi.

Komentarz

• b707
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 1272

Zamieszczone przez adi747
                                  tak piramida dokładnie z tąd sie bierze ich wqurwienie i jeszcze jest pare innych przykładów dlaczego robią tak a nie inaczej ale nie będe o nich pisał bo będzie ze ich bronie i uj wie co jeszcze ktoś wymyśli byle postawić na swoim
                                  No dokładnie. A jak się z którymś z blokerów pogada na CB to taki jest właśnie ich cel. Wiedzą, że spowalniają ruch na prawym pasie i widzą, że wynika to z tego że jak osobówki przed nim ruszą to zanim on się zacznie toczyć już kilku z lewego w lukę wskoczy.

Zamieszczone przez b707
                                  Widzisz... wyraźnie napisałem. Jak suniesz lewym to ci to przeszkadza... ale delikwenci na prawym za ciężarówką są skazani na na kulturę tych na lewym.

Jak przed ciężarówka zrobi się luka to zanim ona ruszy znajdzie się wystarczająca liczba buraków by tą dziurę zapchać i w zasadzie wstrzymać ruch na prawym pasie. Kilkanaście samochodów wcześniej ludzie z prawego zaczną się wpychać na lewy (no bo prawy stoi) takie zachowanie zacznie zaburzać ruch na lewym pasie i jeszcze kilkanaście samochodów wcześniej ruch po prostu stanie bez powodu.

Wymuszenie przed zwężką jednakowej prędkości na obu pasach to jedynie lekarstwo na upłynnienie ruchu. Jak człowiek patrzy tylko na swój czubek nosa to tego nie widzi:-P
                                  pzdr
                                  Adam

Komentarz

• adi747
                                    L&K
                                    • 2008
                                    • 1138

Wiem że nie usprawiedliwia ale na 800km jakie pokonuje na dzień +/- to irytujące jak ty ruszasz jak muł a przed Ciebie sie wbijają i ruszyssz metr i znowu stoisz
                                    jest to podobne jak są dwa pasy w jedną strone i skrzyżowanie jest zielone ale za skrzyzowaniem korek ty stajesz przed żeby nie blokowac skrzyżowania a cwaniaczki z prawego na twój pas blokują krzyżówke przez chwile ale efekt jest taki że oni jadą a Ciebie łapie czerwone, mnie osobiście to wkurza a w krk często tak jest

[ Dodano: Wto 25 Cze, 13 22:05 ]
                                    mam podobne zdanie jak kolega b707
                                    JEST
                                    octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• westwi78
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2940

b707, no ale gdzie tu "upłynnianie ruchu"?

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9943
                                        • Ford

Dziś po raz pierwszy od kilku lat jechałem "Gierkówką"... I przypomniałem sobie jak wku..iające jest wyprzedzanie ciężarówki przez inną ciężarówkę z różnicą prędkości góra kilku km/h.
                                        Kurdę, czy jak jedna ciężarówka jedzie 90km/h, a druga 92km/h, to naprawdę ta druga musi wyprzedzać przez 1km tą wolniejszą?

Sorry za OT...
                                        Adam... Używam:
                                        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

b707, no ale gdzie tu "upłynnianie ruchu"?
                                          obserwując polskie drogi a konkretnie zwężki zauważyłem że ciężko upłynnić ruch, główny problem to wbijanie się przed ciężarówki i nic tego nie zmieni, burak pozostanie burakiem nie ważne czy jedzie golfem 3 czy X6 :szeroki_usmiech

Komentarz

• Prekompilator
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 420

Wiem że nie usprawiedliwia ale na 800km jakie pokonuje na dzień +/- to irytujące jak ty ruszasz jak muł a przed Ciebie sie wbijają i ruszyssz metr i znowu stoisz
                                            Prosta rada dla wszystkich sfrustrowanych, którzy nie mogą patrzeć jak kończący się obok pas jedzie: po prostu jedźcie tym kończącym się pasem. Wtedy będzie po równo.

Komentarz

• adi747
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1138

Zamieszczone przez Agamek12
                                              Dziś po raz pierwszy od kilku lat jechałem "Gierkówką"... I przypomniałem sobie jak wku..iające jest wyprzedzanie ciężarówki przez inną ciężarówkę z różnicą prędkości góra kilku km/h.
                                              Kurdę, czy jak jedna ciężarówka jedzie 90km/h, a druga 92km/h, to naprawdę ta druga musi wyprzedzać przez 1km tą wolniejszą?

Sorry za OT...
                                              jeśli satysfakcjonuje Cie ta odpowiedz to tak musi

bo: są firmy gdzie zwisają im koszy paliwa wtedy kierowca wali na odcięciu 90km/h
                                              są firmy gdzie za spalanie zbyt dużej ilości paliwa potrącają kierowcy z wypłaty wtedy kierowca jedzie 85,87 bo auto wtedy mniej spala.
                                              Kolejna rzecz czas pracy jedni pedzą żeby wyrobić sie w czasie pracy np z krakowa do wiednia
                                              wtedy idzie na odcięciu 90 a innemu sie nie śpieszy jedzie 85;D
                                              temu pierwszemu pozwala to być w wiedniu pół godziny wczesniej i np rozładować je jeszcze a ten drugi staje 50km od wiednia i dupa trza czekać do jutra.

Niestety ale każdy chce skorzystać z drogi i nią jechać musisz iść na ustępstwa
                                              JEST
                                              octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• Alonzo_
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2460
                                                • Hyundai

Zeby tak każdy umiał jeździć na suwaka i była kultura to byłaby..... kultura. Ale u nas osioł za osłem sie wpycha na przód, na żyletki, pod samą barierkę.
                                                Niestety, ale to zupełnie nie twoja sprawa. Możesz go nie wpuszczać na swój pas - ale nie masz prawa go blokować gdy przed sobą masz pusty pas.
                                                Ciekawe rzeczy opowiadasz , kolego.
                                                Być może bywasz niewzruszony gdy ktoś się wpycha Tobie pod samą zwężką na siłę zmuszając do hamowania ( w myśl zasady ktoś musi być mądrzejszy bo inaczej bum), zwłaszcza że w ostatniej chwili jeszcze próbuje Cie wyprzedzić mimo, zę 20 m wcsześniej był obok ale z tyłu.
                                                Albo na złamanie karku tnie i ze sporą prędkością pakuje się w ostatnim momencie.
                                                Ja akurat wówczas niewzruszony nie bywam mając świadomość że albo taki osioł mi drapnie auto, zepchnie mnie np na barierę lub wytnie w barierę kończąca pas, która następnie pięknym lotem może wylądować na mnie.
                                                Uważam, że to jak najbardziej też moja sprawa.

Prosta rada dla wszystkich sfrustrowanych, którzy nie mogą patrzeć jak kończący się obok pas jedzie: po prostu jedźcie tym kończącym się pasem. Wtedy będzie po równo.
                                                Prosta i słuszna.

jeśli satysfakcjonuje Cie ta odpowiedz to tak musi

bo:
                                                .......

Niestety ale każdy chce skorzystać z drogi i nią jechać musisz iść na ustępstwa
                                                Nie można nikomu zabronić wyprzedzania trwającego "w nieskończoność".
                                                Taki gość co miał te 92 wygrał z tym co miał 90 bo urwał coś na stoperze

ale i tak wszyscy spotkamy się na następnych światłch i wystarczy ze źle wybrał pas na kolejnych światłach, lub przysnął na "zwężce" i ten co miał 90 znowu jest przed nim..... i od nowa zabawa : :drive:

Komentarz

• Prekompilator
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 420

Ciekawe rzeczy opowiadasz , kolego.
                                                  Być może bywasz niewzruszony gdy ktoś się wpycha Tobie pod samą zwężką na siłę zmuszając do hamowania ...
                                                  A co ma jedno z drugim wspólnego? Tym bardziej że nie spotkałem się z takim zachowaniem gdy komuś kończy się pas.
                                                  Wpychanie się na nie swój pas zdarza się gdy zjeżdżającemu ze swojego pasa pas się wcale nie kończy. I teraz co zrobisz - będziesz konsekwentnie w ramach profilaktyki blokował wszystkich i wszędzie na wszystkich możliwych pasach ruchu?

Komentarz

• adi747
                                                    L&K
                                                    • 2008
                                                    • 1138

ale ja pisałem o autostradzie tam nie ma świateł i robi to różnice 90 a 92
                                                    JEST
                                                    octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

Pracuję...